XXL-Dance® Blogi
Lämpimästi tervetuloa blogiimme!
Halusimme perustaa kotisivuillemme blogin, jotta sinä pääsisit nauttimaan XXL-Dance® tanssitunneilta tutusta tunnelmasta, energiasta, huumorista ja ilon kautta liikkumisesta myös verkossa.
Blogissa tulemme julkaisemaan postauksia, joiden aiheet vaihtelevat tanssiliikunnan teemojen, positiivisen asenteen ja erilaisten sinulle suunnattujen hyvinvointi vinkkipostausten välillä.
Julkaisemme blogipostauksen tiistaisin. Otamme myös mielellämme postaustoiveita vastaan. Voit laittaa niitä meille osoitteeseen xxldancefin@gmail.com
3 merkkiä, jotka kertovat, että olet polttamassa itsesi loppuun liikuntaharrastuksessasi (ja kuinka ratkaiset ongelman).
Onko liikuntaharrastuksesi alkanut tuntumaan raskaalta? Tuntuuko, että harrastuksesta on tullut yksi velvollisuus työn ohelle? Etkö enää saa samaa tunnetta harrastuksestasi, kuin alussa? Tunnistatko merkit, jotka kertovat, että olet polttamassa itsesi loppuun liikuntaharrastuksessasi?
Kun aloitat uuden harrastuksen olet luonnollisesti aivan innoissasi. Mielesi ei malta odottaa seuraavaa liikuntakertaa ja harrastus tuo työviikon rinnalle kaivattua vaihtelua.
Ajan kuluessa varsinkin, jos kyseessä on kilpaurheiluharrastus, harrastus voi viedä mukanaan. Nopeammin kuin huomaatkaan, harrastus voi viedä kalenteristasi enemmän ja enemmän aikaa. Mistä sitten tietää, että liikuntaharrastus ei enää ole hyväksi? Mitkä ovat ne 3 merkkiä, jotka kertovat, että olet polttamassa itsesi loppuun liikuntaharrastuksessasi? Ja miten tällaisen tilanteen voi korjata?
Lue lisää: 3 vinkkiä miten aloittaa tanssiharrastus
Tunnista loppuunpalamisen merkit ajoissa ja toimi oikein!
1. Harrastuksesi vie enemmän energiaa, kuin se antaa.
Oletko huomannut, että aiemmin liikuntaharrastuksesi jälkeen olit täynnä energiaa ja positiivista intoa, mutta nyt jo liikuntaharrastuksen aikana tuntuvat energiat takkuavan ja into on poissa. Liikuntaharrastuksesta on tullut sinulle rutiini, ehkä jopa jonkin asteinen pakko.
Harrastuksen tarkoitus on saada ajatukset pois kuluvasta työviikosta ja tuoda positiivista energiaa arjen keskelle. Liikuntaharrastuksen tarkoitus on antaa sinulle positiivisia kokemuksia ja saada mielesi sekä kehosi voimaan paremmin. Jos huomaat, ettei harrastuksesi enää täytä näitä kriteereitä, on ehkä hyvä pysähtyä arvioimaan mistä tilanne voi johtua.
2. Harrastuksesi aiheuttaa sinulle stressiä, eikä tuota enää hyvää oloa.
Työ ja opiskelu sekä ihmissuhteet saattavat ajoittain aiheutta meille arkeen stressiä. Liikuntaharrastuksen tarkoitus on poistaa sitä stressiä arjestamme. Liikuntaharrastuksen aikana sinulla on tilaisuus nollata ajatuksesi täysin stressaavista asioista ja keskittyä vain nauttimaan liikunnan ilosta.
Jos tämä ei enää onnistu nykyisessä harrastuksessasi tai liikuntaharrastus itsessään alkaa aiheuttaa sinulle stressiä, on aika painaa jarrua. Mikä stressin aiheuttaa ja onko sinun omalla tekemiselläsi mahdollista vaikuttaa asiaan? Jos liikuntaharrastus ei enää tuo sinulle hyvää oloa ja mieltä, on aika ottaa aikalisä.
3. Alat keksiä syitä, ettei sinun tarvitse mennä harrastukseesi.
Jos huomaat keksiväsi kaikenlaista muuta tekemistä ja menemistä niille ajoille, kun sinulla olisi harrastuksesi, voit olla melko varma, että tauko tekisi hyvää.
Jos aiemmin liikuntaharrastuksesi on innostanut sinua käymään harrastuksessa säännöllisesti, mutta nyt huomaat keksiväsi tekosyitä, ettei sinun tarvitse osallistua, voi olla tarpeen pohtia miksi et enää halua harrastaa kyseistä lajia vai onko nyt oikea hetki pitää pieni tauko harrastuksestasi.
Mikä avuksi?
Harrastuksen kuuluu toimia vastapainona työlle/opiskelulle. Sen kuuluu olla asia, josta saat energiaa arkeesi ja joka tuo sinulle hyvää mieltä ja hyvän olon. Liikuntaharrastuksen hyviä puolia on paljon, mutta jos huomaat ettet enää löydä niitä omasta harrastuksestasi, kannattaa sinun poimia talteen seuraavat pohdittavat asiat.
Jos huomasit, että edellä mainitut merkit täyttyvät kohdallasi, on hyvä pitää pieni tauko ja miettiä onko liikuntaharrastuksessasi jokin muuttunut. Ota etäisyyttä liikuntaharrastukseesi ja mieti mikä sinut sai ennen innostumaan harrastuksesi suhteen ja mieti miten tilanne on muuttunut. Mikä siihen on voinut johtaa?
Muistuta mieleesi miksi aikoinaan aloitit kyseisen liikuntamuodon ja mitkä ovat sen parhaat puolet. Pohdi myös miten muu elämäsi on muuttunut siitä, kun aloitit liikuntaharrastuksesi. Voiko elämä olla muutenkin kuormittavampaa nyt, kuin aiemmin?
Sinun ei kuuluisi joutua tuntemaan velvollisuuden tunnetta harrastustasi kohtaan, vaan harrasutksen kuuluisi olla vapaaehtoista, hauskaa ja siihen pitäisi pystyä osallistumaan silloin kun itsestä sille tuntuu.
Jos sinusta tuntuu, että olet polttamassa itsesi loppuun liikuntaharrastuksessasi, ota taukoa harrastuksesta. Harrastus on sellainen, johon voit aina palata uudestaan. Jos taas kaipaat vaihtelua, voi olla hyvä välillä kokeilla jotakin aivan muuta lajia. Esimerkiksi XXL Dancea. 😉
Kaipaatko arkeesi iloa, huumoria ja rentoa fiilistä liikunnan ohella? Tule mukaan XXL Dance tanssitunneille ja tilaa itsellesi XXL-Dance sisäpiirin uutiskirje. Uutiskirjeestä löydät uusimmat kuulumiset, vinkkejä ja positiivista pöhinää, sekä tietysti kuulet ensimmäisenä uusista kursseista, tunneista ja koulutuksista. Ilmaisen Sisäpiirin kirjeen voit tilata sähköpostiisi tästä.
Mitä tehdä, jos on kyllästynyt laihduttamaan?
Mitä tehdä, jos on kyllästynyt laihduttamaan? Tuntuuko sinusta, että olet yrittänyt laihduttaa, mutta mitään ei tapahdu? Oletko elämäntapalaihduttaja, joka on ollut monilla dieeteillä, mutta kilot tulevat aina korkojen kera takaisin? Oletko laihduttaja, joka repsahtaa toistamiseen ja nyt uudestaan aloittaminen tuntuu jo kyllästyttävältä?
Yhteiskunta ihannoi laihduttamista. Markkinoille tulee joka vuosi kymmenittäin uusia tuotteita ja palveluita, jotka lupaavat karistaa mikä minkäkin verran kiloja vyötäröltä.
Mainokset lupaavat lyhyessä ajassa upeita tuloksia, mutta itsellä tulokset jäävät niukoiksi tai tulevat korkojen kera takaisin. Jojolaihduttaminen on arkipäivää ja pussikeitot sekä tiukat verkkovalmennukset ovat tulleet tutuksi.
Somekanavat ja tv pursuavat mainoksia laihduttamiseen ja painonhallintaan liittyen. Tuntuuko sinusta, että joka puolella keskitytään vain siihen montako kiloa kukakin on tiputtanut missäkin ajassa?
Mitä tulisi tehdä, kun ajatus koko laihduttamisesta on alkanut kyllästyttää?
Lue lisää: Miten löytää liikunnan ilo?
Lukemalla tämän postauksen loppuun opit, mitä tehdä jos laihduttaminen kyllästyttää.
1. Lopeta laihduttaminen
Jos laihduttaminen kyllästyttää, lopeta laihduttaminen. Kun laihduttamisesta tulee stressaava ja paineita tuova tekijä arkeen, se alkaa viedä voimia myös muista asioista.
Stressaantunut keho ei myöskään toimi normaalisti ja usein stressi hidastaakin kehomme toimintoja, kuten aineenvaihduntaa.
Jos laihduttaminen ei tuota tulosta, laihduttaminen aiheuttaa stressiä tai ajatus koko laihduttamisesta kyllästyttää, on oikea aika pistää koko homma tauolle ja keskittyä johonkin aivan muuhun.
Keskity sitä vastoin lisäämään arkeesi iloisia asioita. Tee asioita, jotka tuovat sinulle hyvää oloa pidemmällä aikavälillä ja nauti arjen pienistä asioista.
2. Kuuntele kehoasi
Oman kehon viestien kuunteleminen on meille ihmisille vaikeata. Oikeastaan omaa kehoa kuuntelee usein vasta silloin, kun keho alkaa valittamaan huonosta kohtelusta kovaan ääneen.
Jokainen terveytensä menettänyt tietää, miltä tuntuu, kun oma keho lähettää selkeitä viestejä. Viestejä siitä, että nyt jos et hidasta, tapahtuu jotakin kamalaa.
Sinun tulisikin opetella kuuntelemaan kehosi viestejä jo silloin, kun kehosi vasta hiljaa kuiskailee toiveitaan sinulle. Opettele kuuntelemaan miten kehosi kertoo tarvitsevansa ravintoa, lepoa ja unta.
3. Ole armollinen
Opettele puhumaan itsellesi samoin, kuin puhut parhaalle ystävällesi. Lopeta itsesi sättiminen ja kritisoiminen. Jos haluat muuttaa jotakin asiaa elämässäsi, siihen matkalle kuuluu töyssyt ja takapakit. Ne ovat normaalia elämää ja ne kuuluvat prosessiin.
Tärkeintä on se mitä teet sen jälkeen, kun olet kohdannut matkallasi töyssyn. Luovutatko vai jatkatko siitä, mihin ennen töyssyä tai takapakkia jäit.
Kukaan ei ole yli-ihminen. Et edes sinä. Muista olla armollinen itseäsi ja tekojasi kohtaan ja käsitellä takaiskut lempeydellä ja ymmärryksellä.
4. Vaihda ajattelutapaa.
Jos olet aina tehnyt asiat tietyllä tavalla ja joka kerta lopputulos ei ole mieluisa, silloin on aika muuttaa jotakin. Muuta esimerkiksi ajattelutapaasi liikkumisen ja ruokailun suhteen. Älä tee asioita vain siksi, että haluat laihtua. Tee asioita, koska ne tuovat sinulle hyvää mieltä ja hyvää oloa.
Etsi esimerkiksi liikuntamuoto, jossa huomaamattasi liikut, joka tuo sinulle iloa ja energiaa arkeesi ja saa sinut odottamaan innolla seuraavaa kertaa. Lopeta suorittaminen ja aloita itsesi hyväksyminen.
3 asiaa, joita et opi koulussa liikunnasta.
Onko sinulle jäänyt karvas maku peruskoulun liikuntatunneista? Onko mieleesi jäänyt koululiikunnasta ne veren maku suussa tehdyt punnerrukset kuntotestissä tai pistävä rintakipu pururadalla hiihtämisestä 30 asteen pakkasessa? Tuntuuko sinusta jo valmiiksi liikunnan harrastaminen suorittamiselta, pakolta ja raskaalta ajatukselta? Haluatko tietää 3 asiaa, joita et opi koulussa liikunnasta?
Usko pois, et ole ainoa! Jokaisella liikuntatunnilla piti suorittaa, pyrkiä samaan tai vielä parempaan tulokseen, kuin muut ikätoverit. Piti olla vähintään niin hyvä, ettei jäänyt luokan viimeiseksi. Jos ei mitattu henkilökohtaisia tuloksia, niin sitten kilpailtiin joukkuelajeissa.
Aikuisena ymmärrämme, että koulumaailma arvosanoineen on erittäin haastava ympäristö. Opettajien on pakko arvioida oppilaita, jotta todistuksiin saadaan arvosanat ja tilastot saadaan päivitettyä myös valtakunnallisella tasolla.
Käytännössä tuo kaikki tarkoittaa sitä, että lapsen ja nuoren tekemistä mitataan kaiken aikaa. Liikunnassa mittareina toimivat kuntotestit ja yleiset valtakunnalliset ikäryhmittäin toimivat tilastot. Lapselle ja nuorelle jää kuva siitä, että liikunnan harrastaminen on kilpailua ja suorittamista, jolla pyritään aina johonkin tulokseen.
Sinua voi kiinnostaa myös tämä: Voiko ylipainoinen harrastaa tanssia?
Lukemalla tämän postauksen opit 3 asiaa, joita et opi koulussa liikunnasta.
1. Liikunnan harrastamisen ei tarvitse olla tulosten mittausta.
Liikunnan harrastaminen voi olla muutakin, kuin tulosten mittaamista. Voit käydä kuntosalilla vain sen takia, että sinulle tulee hyvä olo treenin jälkeen. Ei sen takia, että sinun on saatava nostettua penkistä 10 kg enemmän kuin viime kerralla.
Voit myös käydä hiihtämässä nauttiaksesi ulkoilmasta ja upeista maisemista. Ei sen takia, että sinun pitää saada tunnin aikana kierrettyä pururadan hiihtolatu vähintään 7 kertaa.
Kysy itseltäsi ääneen: Kumpi sinua motivoi enemmän: se, että lähdet kävelylle metsään nauttimaan luonnosta vai se, että sinun on yleisten tilastojen mukaan liikuttava puoli tuntia päivässä? Niinpä, liikunnan ilo löytyy siitä, että sen tekemisestä nauttii, ei siksi, että joku sanoo miten asiat kuuluisi tehdä.
Voit siis harrastaa liikuntaa ihan vain omaksi iloksesi tai aivan täysin muistakin syistä, kuin tuloskeskeisesti suorittaen.
2. Liikuntaa voi harrastaa ilman kilpailua itsensä tai muiden kanssa.
Sinun ei tarvitse kilpailla, jos et halua. Jotkut nauttivat liikunnasta enemmän pienen kilpailun ohella, mutta liikkua voi ihan ilman sitäkin. Nykypäivän yhteiskunnassa meidät asetetaan kilpailuasemaan monessa tilanteessa. Kilpailemme joko muiden tai itsemme kanssa.
Mutta mitä, jos liikkuisitkin vain koska se on hauskaa? Ei siksi, että sinun pitää olla parempi, kuin työpaikkasi Tiina. Sinun ei myöskään tarvitse kilpailla itsesi kanssa. Ihminen voi uupua omiin tavoitteisiinsa.
Olisi todella tärkeää, että arjesta löytyisi sellaisiakin hetkiä, joissa ei olisi mitään varsinaista tavoitetta. Liikuntaa voi harrastaa vain harrastamisen ilosta. Siksi, että se vie ajatukset pois töistä ja tekemättömistä kotiaskareista. Siksi, että voit hetken nauttia sinun omasta ajastasi tai harrastusporukan hulvattoman hauskasta seurasta.
3. Liikunnan harrastaminen tehdään omaa kehoa kuunnellen, ei yleisiä suosituksia noudattaen.
Kuten edellä jo hieman kerroinkin, liikuntaa ei pitäisi harrastaa vain siksi, että joku sanoo että niin kuuluu tehdä. Liikuntaa tulisi harrastaa omaa kehoa kuunnellen.
Tänä päivänä moni unohtaa kuunnella omaa sisäistä ääntään ja kehon viestejä. Kun kehon viestit ohittaa ja vain puurtaa eteenpäin, voi motivaatio, jaksaminen ja innostus loppua lyhyeen. Keho voi pahimmassa tapauksessa sanoa kokonaan sopimuksensa irti.
Vaikka yleiset liikuntasuositukset sanoisivat mitä, sinun tulee kuunnella omaa kehoasi ja mieltäsi. Jos työpäivä on vienyt kaikki mehut sinusta ja keho huutaa lepoa, sinun ei silloin tule lähteä tekemään salitreeniä vain koska se lukee kalenterissasi, vaan sinun tulee antaa kehosi palautua ja kerätä voimia.
Jos kehosi on sitä mieltä, että normaalisti tekemäsi tunnin ryhmäliikuntatunti on liian raskas, voit aivan hyvin lähteä tunnilta kesken kaiken pois tai pitää tauon silloin kun kehosi niin vaatii.
Jos kehon viestejä ei kuuntele silloin, kun se kuiskaa hiljaa, havahdut viimeistään silloin, kun kehosi huutaa ja on jo liian myöhäistä. Opettele siis kuuntelemaan kehoasi ja sitä, milloin kehosi kaipaa lepoa, milloin aktivointia ja milloin kehonhuolto olisi paikallaan.
Kun sinä ja kehosi voitte hyvin, myös mieli voi paremmin.
Kerro kommenttikentässä millaisia muistoja sinulla on koululiikunnasta ja ovatko ne vaikuttaneet sinun asenteisiisi liikuntaa kohtaan.
8 vinkkiä miten oppia tanssimaan koreografia.
Oletko miettinyt miten oppia tanssimaan koreografia? Unelmoitko osaavasi haastavan tanssikoreografian ulkoa, mutta ajatuskin tuntuu liian vaikealta toteuttaa? Haluaisitko oppia nopeasti koreografian, jota omalla tanssiliikunta tunnillasi tanssitaan tällä hetkellä?
Tässä blogipostauksessa annan sinulle 8 vinkkiä miten oppia tanssimaan koreografia. Poimi nämä vinkit itsellesi talteen ja nauti tanssin huumasta täysillä!
Kenelle tahansa uuden koreografian opettelu tuottaa alussa enemmän työtä. Jopa tanssialan ammattilaisille. Tärkeintä onkin olla itselleen armollinen ja suhtautua asiaan myös huumorin ja positiivisuuden kautta. Liian vakavasti ei kannata ottaa, jotta tanssimisessa pysyy mukana ilo ja mielekkyys.
1. Valitse itsellesi paras tapa oppia
Meillä jokaisella on oma luonnollinen tapamme oppia. Sinä voit oppia parhaiten katselemalla, kun joku toinen taas oppii parhaiten kuuntelemalla tai kirjoittamalla.
Tärkeintä on löytää se itselle paras tapa oppia. Tanssikoreografian opettelussa voit hyödyntää monia erilaisia menetelmiä ja alussa kannattaakin kokeilla mikä tai mitkä niistä ovat sinulle sopivimmat.
Sinä voit tehdä esimerkiksi muistiinpanoja eli kuvallisia ja sanallisia ohjeita koreografian eri osista. Joku oppii paremmin katsomalla muilta ihmisiltä mallia. Tähän hyviä vinkkejä ovat ystävän tai ammattilaisen esimerkit sekä videoiden katsominen.
2. Pilko koreografia osiin
Ihmisen on helpompi oppia pienissä osissa. Jos yrität oppia kerralla koko tanssikoreografiaa, voit olla varma, että oppiminen on todella hidasta, jopa mahdotonta.
Pilko suosiolla koreografia pieniin osiin ja opettele osanen kerrallaan. Kun opit ensimmäisen osan, opettele toinen ja sen jälkeen opettele liittämään osat yhteen. Näin opit kuin palapelin osia kokoamalla pitkän ja vaativankin koreografian ulkoa.
3. Kertaa oppimasi
Kertaus on opintojen äiti. Jos et tanssi koreografiaa, kuin kerran viikossa tanssiliikuntatunnilla, voit olla varma, että koreografian opettelussa kuluu aikaa.
Ota siis aktiivisesti tavaksi kerrata tanssikoreografia alle vuorokauden sisällä siitä, milloin olet sen ensimmäisen kerran nähnyt. On nimittäin tutkittu, että jopa yli puolet opitusta koreografiasta unohtuu, jos sitä ei kertaa vuorokauden sisällä oppimastaan.
4. Hyväksy se fakta, että alussa varmasti unohdat liikkeitä
On tärkeätä muistaa, että kaikkea ei voi oppia kerralla ja on täysin luonnollista unohtaa asioita. Tässäkin kohtaa armollisuus astuu kuvioihin. Kuten yllä jo mainitsin, opittujen asioiden unohtuminen ilman kertaamista on todella suuri. Unohtamisen hidastamiseksi on onneksi erilaisia vinkkejä ja niksejä, joita voit poimia tästä postauksesta itsellesi.
5. Virheet opettavat
Hyväksy myös se fakta, että alussa tulee tehtyä virheitä. Kuten tuttu sanonta kuuluu, virheistä oppii. Kukaan ei ole täydellinen ja aina voi parantaa omaa osaamistaan. Virheiden tekemiseen kannattaa asennoitua oppimiskokemuksena.
6. Tee muistiinpanoja
Kuten alussa kerroin, meillä jokaisella on oma tapamme oppia. Muistiinpanoja tekemällä tanssikoreografia on myöhemmin helppo palauttaa mieleen pala palalta.
Jos et pysty tekemään muistiinpanoja samalla, kun ensimmäisen kerran opettelet tanssikoreografiaa, niin pyri tekemään muistiinpanot mahdollisimman pian, mieluiten heti, kun se on mahdollista.
Kirjoita muistiinpanot mahdollisimman yksityiskohtaisesti, jotta myöhemmin ei tule tulkintaeroja ohjeita lukiessa. Muistiinpanot on helppo ottaa mukaan mihin tahansa ja kerrata niitä vaikka kaupan hississä mielikuvaharjoitteiden avulla.
7. Videoi omaa tanssiasi
Useimmiten tanssiliikuntatunnilla ei saa kuvata, mutta kuten ylempänä neuvoin, kannattaa videoida oma tanssi vuorokauden sisällä siitä, kun sen on ensimmäisen kerran opetellut.
Videon avulla sinun on helppo palata katsomaan, miten koreografia meni ja kerrata videon tahtiin oppimaasi. Sen avulla opit myös katsomaan mikä kohta kaipaa kehitystä ja mikä kohta sujuu jo mallikkaasti. Kun videoit koreografian heti, sinun on helppo kerrata askeleita videon avulla.
8. Opimme eri tahdissa
Ensimmäistä kertaa tanssiliikuntatunnille mennessäsi voi tuntua siltä, että muut osaavat jo koreografian, kun sinä vasta harjoittelevat. Tunneilla voi olla sekaisin jo kauan tanssiliikuntaa harrastaneita, sekä vasta-alkajia. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jotta ei tuskastu omaan tekemiseensä.
Me ihmiset myös opimme eri tahdissa. Kuten lukemaan oppiminen, myös tanssikoreografian oppiminenkin tapahtuu ihmisen omassa tahdissa. Toiset oppivat jonkun asian nopeammin, kuin toiset. Meillä jokaisella on joku osa-alue, jonka oppiminen sujuu silmänräpäyksessä, kun taas joku toinen asia vaatii pitkää, jopa vuosien kertausta ja harjoittelua. Älä siis missään tapauksessa vertaa itseäsi muihin, vaan keskity omaan tekemiseen ja nauti oppimismatkasta.
BONUSVINKKI:
Aloita helpoista koreografioista. XXL-Dance tuntien koreografioista on helppo aloittaa, sillä liikkeitä on suhteellisen vähän ja osaamista tärkeämpää on hauskanpito. Näillä tunneilla voit myös unohtaa suorittamisen ja täydellisyyden tavoittelun, sillä kun meillä on liike ja miellä on musiikki, meillä on tanssi!
3 vinkkiä miten aloittaa tanssiharrastus
Uuden harrastuksen aloittaminen on jännittävää ja hauskaa. Joskus kuitenkin olet voinut törmätä siihen, että haluaisit aloittaa jonkin tietyn harrastuksen, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle.
Tanssiharrastuksen aloittaminen on mahtava juttu, mutta moni ei tiedä miten erilaisiin tanssiharrastuksiin pääsee mukaan. Varsinkaan aikuisiällä.
Niinpä kokosimme tähän blogipostaukseemme 3 vinkkiä siihen, miten voit aloittaa tanssiharrastuksen helposti. Näiden vinkkien avulla sinäkin pääset mukaan tanssin huumaan!
Kynnys uuden liikuntaharrastuksen aloittamiseen voi olla korkealla ja ajatus perus ryhmäliikuntatunnista nostaa niskavillat pystyyn. Edellisistä liikuntakerroista voi olla kulunut aikaa tai et ole koskaan aiemmin harrastanut mitään liikunnallista. Toisaalta osallistumistasi ohjattuun liikuntaan voi rajoittaa jokin muu asia. Tällainen asia voi olla esimerkiksi fyysinen vamma tai muu liikuntarajoite. Näiden vinkkien avulla löydät juuri sinulle soveltuvan tanssiharrastuksen ja aloitat harrastuksen helposti!
1. Mieti millainen tanssiliikunta sinua kiinnostaa ja mitä sinä haluat saada tunnilta käteesi.
Ensimmäisenä sinun tulee miettiä, mitkä ovat sinun motiivisi tanssiharrastusta kohtaan. Haluatko oppia jonkin tietyn tanssilajin, tähtäätkö mielessäsi kilpaurheiluun vai haluatko löytää liikunnan ilon ja hauskaa tekemistä arjen harmauden keskelle?
Mieti myös millaisia odotuksia sinulla on harrastuksen suhteen. Haluatko tanssia yksin, parin kanssa vai ryhmässä. Kannattaa myös miettiä miten tanssi sopii sinun arkeesi. Voisitko yhdistää lasten kanssa touhuamisen yhteiseen tanssiharrastukseen tai viihdytkö enemmän vedessä, kuin kuivalla maalla?
Kun olet päättänyt millaista harrastusta tanssista haet, on sinun aikasi siirtyä vinkkiin numero kaksi.
2. Ota selvää paikkakuntasi ja lähialueittesi tarjonnasta.
Kun olet selvittänyt itsellesi sen mitä sinä haluat, on aika selvittää se mitä kotikunnassasi tai lähialueilla on tarjottavana.
Nykyään helpoiten löytää tietoa Googlen hakukoneella syöttämällä hakukenttään esimerkiksi sanat tanssi ja oma paikkakunta. Lisäksi Facebookin paikallisryhmissä ilmoitellaan paikoittain hyvin aktiivisesti eri harrastemahdollisuuksista.
Meidät löydät Facebookista TÄÄLTÄ
Kannattaa myös kurkata kansalaisopistojen tarjonnat, sekä eri liikuntasalien mahdollisuudet. Joiltakin paikkakunnilta voi löytyä ihan erillisiä tanssistudioita.
Jos tiedät jo millaiselle tanssitunnille haluat osallistua, voit myös ottaa suoraan järjestäjiin yhteyttä ja kysyä neuvoa, mistä kannattaa aloittaa. Myös muilta tanssin harrastajilta kannattaa kysyä vinkkejä, mistä he voisivat suositella etsimään juuri sinun tarpeitasi täyttävää tanssitoimintaa.
Jos etsit tanssiharrastusta, jossa haluat lähteä liikkeelle pienellä kynnyksellä, ilon ja huumorin kautta ja jos haluat oppia lempeästi liikkumaan sinun kuntotasosi ehdoilla, ilman hampaiden kiristelyä, siirry lukemaan seuraavaksi vinkki numero kolme.
3. Tule mukaan tunnillemme!
Viimeisenä vinkkinä kerron sinulle tämän: Tule rohkeasti mukaan XXL-Dance®️ tunnille. Tunneillemme voi osallistua minkä kuntoinen vaan. Tärkeintä on oma iloinen asenne ja pilke silmäkulmassa. Meidän tunneillamme vallitsee positiivisen rohkaisun malli ja tunneille olet tervetullut juuri sellaisena, kuin olet.
Tuntivalikoimiimme kuuluu perinteinen XXL-Dance®️ tunti, joka on liikuntamuoto naisille, joiden BMI on 30 tai yli ja jotka haluavat tanssia ilman “pakko liikkua” ‑fiilistä ja ryppyä otsassa.
XXL-Dance® on matalan kynnyksen liikuntaa, joka sopii monille. Mitään ei tarvitse osata valmiiksi ja tekemisestä nauttiminen on tunnin pääasia.
XXL-Dance® ‑tunnille on ominaista hauskanpito, irrottelu ja heittäytyminen, mutta samalla myös uuden opettelu, itsensä haastaminen ja itsensä ylittäminen.
XXL-Dance® ‑tunti pitää sisällään lämmittelyn, koreografiallisia biisejä, itseilmaisua tanssien sekä jäähdyttelyn ja lyhyen venyttelyn.
XXL-Dance® ei pyri painonpudotukseen vaan liikkumisesta, musiikista ja omasta kehosta nauttimiseen. Tunnilla ei myöskään lasketa kalorikulutusta, vertailla tai arvostella, vaan fiilistellään, kannustetaan ja iloitaan onnistumisista.
Konseptistamme löytyvät myös Everybody-tunti, joka on suunnattu aivan kaikille ketään pois rajaamatta. Lisäksi joillakin paikkakunnilla järjestämme tanssia vedessä, eli Aqua tunneilla pääset nivelystävällisesti tanssimaan vesijumppa-altaaseen. Lasten kanssa on hauskaa ja riemukasta tanssia. Siksi olemme ottaneet mukaan konseptiimme myös lasten omat Junior- tunnit.
Löydät meidät jo monelta paikkakunnalta. Pääset tutustumaan paikkakuntalistaamme TÄSTÄ.
Jos omalta tai lähipaikkakunnaltasi ei löydy valmiiksi ohjaajaa, kannattaa vinkata konseptistamme kotipaikkasi liikuntavastaavalle… tai mikä parasta: sinä voit itse halutessasi perustaa oman ryhmän paikkakunnallesi.
Ohjaajakoulutus antaa sinulle täydet valmiudet ohjata itse XXL-Dance®️ tunteja ja antaa sinulle oikeuden hankkia itsellesi ohjaajalisenssin. Et tarvitse välttämättä mitään aiempaa kokemusta tanssin parista tai liikunta-alalta. Me opetamme sinulle kaiken tarvittavan. Mitäs sanot? Nähdäänkö kevään Ohjaajakoulutuksessa? 😉
Ohjaajakoulutuksen odotuslistalle pääset liittymään TÄSTÄ
Lukijan kysymys: Voiko ylipainoinen harrastaa tanssia?
Saamme lukijoiltamme, sekä someseuraajiltamme paljon erilaisia hyviä kysymyksiä. Niinpä päätimme omistaa aika ajoin blogista kokonaisen postauksen näiden kysymysten vastauksille.
Tämän kertainen kysymys kuuluukin, että voiko ylipainoinen harrastaa tanssia? Vastaus on kyllä. Kyllä aivan varmasti, ylipainoinenkin voi harrastaa tanssia.
Tanssilla on todettu harrastuksena olevan monia positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Se mm. parantaa oppimiskykyä ja muistia, vaikuttaa myönteisesti omaan kehonkuvaan, sillä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia erilaisten sairauksien oireisiin ja mikä tärkeintä, tanssiminen nostaa tutkitusti mielialaa.
Tanssimisesta on siis muutakin hyötyä, kuin liikunnan ilo ja kunnon ylläpitäminen.
Jos ajatus tanssistudioitten tai kuntosalien perus tanssitunneille osallistumisesta kauhistuttaa, voit aina hakeutua oman paikkakuntasi XXL-Dance® tanssitunnille.
Tunneillemme voi osallistua minkä kuntoinen vaan. Tärkeintä on oma iloinen asenne ja pilke silmäkulmassa. Meidän tunneillamme vallitsee positiivisen rohkaisun malli ja tunneille olet tervetullut juuri sellaisena, kuin olet.
Tuntivalikoimiimme kuuluu perinteinen XXL-Dance®️ tunti, joka on liikuntamuoto naisille, joiden BMI on 30 tai yli ja jotka haluavat tanssia ilman “pakko liikkua” ‑fiilistä ja ryppyä otsassa.
XXL-Dance® on matalan kynnyksen liikuntaa, joka sopii monille. Mitään ei tarvitse osata valmiiksi ja tekemisestä nauttiminen on tunnin pääasia.
XXL-Dance® ‑tunnille on ominaista hauskanpito, irrottelu ja heittäytyminen, mutta samalla myös uuden opettelu, itsensä haastaminen ja itsensä ylittäminen.
XXL-Dance® ‑tunti pitää sisällään lämmittelyn, koreografiallisia biisejä, itseilmaisua tanssien sekä jäähdyttelyn ja lyhyen venyttelyn.
XXL-Dance® ei pyri painonpudotukseen vaan liikkumisesta, musiikista ja omasta kehosta nauttimiseen. Tunnilla ei myöskään lasketa kalorikulutusta, vertailla tai arvostella, vaan fiilistellään, kannustetaan ja iloitaan onnistumisista.
Konseptistamme löytyvät myös Everybody-tunti, joka on suunnattu aivan kaikille ketään pois rajaamatta. Lisäksi joillakin paikkakunnilla järjestämme tanssia vedessä, eli Aqua tunneilla pääset nivelystävällisesti tanssimaan vesijumppa-altaaseen. Lasten kanssa on hauskaa ja riemukasta tanssia. Siksi olemme ottaneet mukaan konseptiimme myös lasten omat Junior- tunnit.
Löydät meidät jo monelta paikkakunnalta. Pääset tutustumaan paikkakuntalistaamme TÄSTÄ.
Haluatko sinä kysyä meiltä jotakin? Laita meille viestiä Instagram tilimme tai Facebook sivumme kautta. Tai jätä kysymyksesi alapuolella näkyvään kommenttikenttään. 🙂
Miten löytää liikunnan ilo?
Vuoden alun on saanut lukea joka puolelta liikuntaan liittyviä artikkeleita, mainoksia ja somejulkaisuja.
Mutta mitä, jos liikunta ei kiinnosta? Mitä, jos pelkkä sana liikunta tuo mieleen yläasteen kiusalliset jumppatunnit ja joukkuelajien valintatilanteet. Tai käsitys liikunnasta on hampaat irvessä ja otsasuoni kohisten tehtävää tavoitteellista suorittamista. Voiko liikunnasta innostua vielä aikuisena? Voiko liikunnasta nauttia ja mistä löytää se kadonnut liikunnan ilo?
Tässä blogipostauksessa haluan pureutua meidänkin tanssijoitamme ennen paljon puhututtaneeseen aiheeseen: Miten löytää kadonnut liikunnan ilo?
Jos edellisestä liikuntakerrasta on aikaa, on liikkeelle lähtemisen kynnys korkeampi. Tai jos aiemmat liikuntakokemukset ovat olleet jollakin tavalla epämiellyttäviä ja inhottavia, voi liikunnan aloittaminen tuntua jopa mahdottomalta ajatukselta. Tämä on täysin normaalia ja hyvinkin yleistä.
Ensimmäisenä kannattaakin lähteä liikkeelle pienin askelin ja aloittaa rauhallisesti. Oikeastaan sinun ei tarvitse muuta kuin ottaa se yksi askel. Sekin on jo liikettä. Mahtavaa!
Lähde liikkeelle siis rauhassa. Tutustu erilaisiin tapoihin liikkua ja etsi sillä tavoin itsellesi miellyttäviä ja hauskoja lajeja. Kokeile rohkeasti sellaisiakin lajeja, joita et ole aiemmin kokeillut. Niistä joku saattaa yllättää positiivisesti. Kun löydät itsellesi mieluisan ja mukavan tavan liikkua, on liikkeelle lähtemisen kynnys seuraavan kerran tullessa paljon matalampi, sillä mielessäsi on vielä edellisen kerran miellyttävät kokemukset.
Liikunnan ilon löytämisessä voi auttaa myös se, että aloitat liikkumisen jonkun ystävän tai läheisen kanssa yhdessä. Kävelylenkki kuluu hujauksessa, kun seurana on paras ystävä, jonka kanssa voi samalla jakaa päivän polttavat puheenaiheet.
Tanssitunnillekin voi olla mukavampi tulla ensin ystävän kanssa. Ystävän seura auttaa rentoutumaan ja sen jälkeen tunnille tulo onkin helpompaa, kun on jo kerran nähnyt mistä on kyse.
Jos et löydä itsellesi kaveria tanssitunnille, hätä ei ole tämän näköinen! Tunneillemme voit tottakai tulla yksinkin. Pakkaa vain reppuun mukaan juomapullon lisäksi aimo annos huumoria ja heittäytymiskykyä ja olet jo ottanut niskalenkin tilanteesta.
Älä myöskään tee liikkumisesta itsellesi pakkopullaa. Kaikki ilo karisee mistä vain toiminnasta, jos tekemisestä tulee suorittamista, pakko tehdä- henkistä ja stressaavaa. Usein alussa voi vaivata myös vauhtisokeus. Alun päättäväinen mieliala voi johtaa liikaan touhuamiseen ja ilo sekä innostus katkeaa kuin seinään, kun kroppa huutaa armoa.
Liiku siis vain silloin, kun sinusta tuntuu hyvältä ja oikealta. Muistuta mieleen edelliskerran hauskat kokemukset ja sen jälkeen tuntunut hyvä olo. Kokeile, heittäydy mukaan ja etsi itsellesi pilkahdus huumoria liikunnan lomaan. Näin liikunnan ilo löytyy kuin vahingossa.
XXL Dance tunneilla lähdetään liikkeelle pienin askelin. Jokainen tekee juuri sen verran mitä pystyy. Voi vaikka huilata välillä, jos siltä tuntuu. Ryhmissämme on valtakunnallisesti tunnetusti lämmin henki. Jos tulet täysin uutena ryhmään, sinut otetaan avosylin vastaan. Ota siis rohkeasti ensimmäinen askel kohti liikunnan ilon löytymistä ja suuntaa kohti XXL Dance tuntia.
Katso tästä millä paikkakunnilla tuntejamme järjestetään.
XXL Dance® on Vuoden Terveysteko 2020!
XXL-Dance on vuoden 2020 terveysteko!!
Jestas sentään miten upeaa oli herätä tähän aamuun ja tähän uutiseen! Olen sanaton, hämmentynyt ja niin onnellinen!? ♥️
Te, upeat XXL-Dance®️ — tanssijat ympäri Suomea olitte äänestäneet Fit- lehden Fit Awards äänestyksessä tämän meidän konseptin Vuoden 2020 parhaaksi terveysteoksi! ?
Kiitos tuhannesti ihan jokaiselle tanssijalle, olitpa käynyt tunneillamme kerran tai olit mukana jo useamman vuoden! Kiitos kaikille seuraajille, tykkääjille ja kommentoijille eri somekanavissamme. Ihanaa, että olet mukana myös täällä ruuduilla!
♥️
Järjettömän iso kiitos tietenkin myös meidän upeille ohjaajille ympäri Suomea. Ilman teitä ei olisi meitä. Teette todella tärkeää työtä. Kiitos, kiitos, kiitos! ♥️
Kiitos myös kaikille meidän yhteistyökumppaneille ja kaikille teille, jotka olette jollakin tavalla olleet myötävaikuttamassa meidän matkaa eteenpäin. ♥️
Vuodesta 2020 tulee mieletön ja tulemme tavoittamaan tanssiliikunnan pariin entistä enemmän porukkaa tämän vuoden aikana!
♥️
Tule sinäkin tanssimaan kanssamme ja nauttimaan voimauttavasta naisenergiasta! Paikkakunnat, joilla XXL-Dance tunteja järjestetään löydät TÄSTÄ linkistä.
Löydä XXL-DANCE®️ paikkakunnat
Katso tästä alueesi XXL-Dance® ‑tunnit ja ilmoittaudu rohkeasti mukaan!
Olisitko juuri SINÄ kiinnostunut XXL-Dance® ‑tuntien ohjaamisesta?
Olitpa sitten kokenut konkari tai vasta ohjaamista aloitteleva positiivinen ja energinen persoona, antaa koulutuksemme sinulle tarvittavan pohjan XXL-Dance® ‑tuntien ohjaamista varten.
Koulutukset ovat siirtyneet verkkoon. Koulutuksia järjestetään jatkossa 4 kertaa vuodessa.
Ilmoittaudu verkkovalmennuksen odotuslistalle tästä!